Лагард: МВФ търси 400 млрд. долара – европейската криза затихва

Това заяви заяви шефът на МВФ Кристин Лагард пред италиански вестник, потвърждавайки спекулациите, че кредитната институция търси допълнителни средства от акционерите си.
„Надявам се, че през тази седмица ще повишим критичната маса с повече от $ 400 млрд.,“ каза Лагард пред Il Sole 24 Ore. „Ние сме решени да направим каквото е по силите ни, и аз съм готова да оставя въпроса отворен за няколко седмици, тъй като някои правителства се нуждаят от повече време, за да получат одобрение чрез парламентарни процедури.“ Тя направи това изявление преди срещите на МВФ и Световната банка.
Висши длъжностни лица от Европа и Групата на 20-те водещи индустриални и развиващи се нации казаха пред Dow Jones Newswires миналата седмица, че Лагард търси до $ 400 млрд. ново финансиране, което ще даде на МВФ допълнителна кредитна сила от около $ 320 млрд. Очакваше се МВФ да набере от акционерите си 500 млрд. долара.
По същото време Лагард коментира, че вече са необходими по-малко средства, тъй като европейската криза затихва.
Според анализатори фондът вероятно среща проблеми с привличането на средства от развиващите се икономики като Китай, както и от САЩ, които са разочаровани от недостатъчните усилия на европейските лидери да решат сами проблемите на еврозоната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *