Лагард отново се застъпи за облекчаване на гръцкия дълг

Шефката на Международния валутен фондКристин Лагардотново апелира за облекчаването на гръцкиядългпри реализацията на европейския помощен план за Гърция. В днешно обръщения дя даде ясен знак, че това ще бъде условието за участие наМВФв програмата.

Лагард е категорична, че планът заГърцияще бъде неефективен, ако не включва облекчаване надълга.

„Именно затова европейските партньори приеха идеята за олекотяване на задълженията“, обясни тя. Лагард допълни, че партньорите наГърцияса постигнали принципно съгласие по въпроса, но засега не са уточнени нито сумата, нито условията.

Не се говори за намаляване на стойността надълга, подчерта Лагард. По думите й възможни начини за облекчаване надълговете са удължаването на периода за изплащане и на гратисния период, през който не се правят никакви вноски, а също намаляване на лихвите по заемите.

Към мнението наКристин Лагардсе присъедини министърът на финансите на Франция Мишел Сапен. Той потвърди отново гледната точка на Париж, че е необходимо облекчаване на гръцкиядълг, което да позволи на икономиката на страната да се изправина крака.

Френският министър обаче отхвърли възможността за каквото и да е опрощаване на гръцкиядълг, като подчерта, че като кредитор Франция иска да се увери, че парите й ще бъдат върнати.

Изявленията бяха направени ден след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че необходимостта от облекчаване на гръцкиядълге неоспорима.

На пресконференция в четвъртък Драги посочи, че въпросът се състои в това каква е най-добрата форма за олекотяването на товара, който представлява 180% от БВП на Гърция. „Разговорите междуГърцияи кредиторите в следващите седмици трябва да се съсредоточат именно върху този въпрос“, посочи Драги.

В същото време някои от страните в еврозоната продължавали тихо да подстрекаватГърцияда преосмисли идеята за временно излизане от еврозоната, пише Politico Europe.

Германия и група по-малки западни и източни европейски държави, все още вярват, че излизането е по-добрата опция. „Гърцияможе да се възстанови много по-бързо извън еврозоната, отколкото вътре“, цитира изданието думите на представител от „малка държава в еврозоната“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *