Лайош Коша: Унгария е заплашена от гръцки сценарий

Унгарската икономика е в много по-лоша ситуация от тази, която новосформираното дясно правителство очакваше, и страната почти няма шансове да избегне участта на Гърция, заяви вицепрезидентът на управляващата партия „Фидес“ Лайош Коша. „Трябва веднага да предприемем краткосрочни спасителни мерки“, допълни Коша, който е и кмет на Дебрецен.
Дясноцентристката „Фидес“ си осигури две трети парламентарно мнозинство на изборите през април, а нейният лидер Виктор Орбан положи клетва като премиер в края на май. Преди това страната бе управлявана осем години от Социалистическата партия. През последните месеци „Фидес“ неедократно заявяваше, че бюджетът за 2010 г. е изграден въз основа на подправени данни и заложеният дефицит от 3.8% не е реалистичен. „Фидес“ очаква бюджетният дефицит за тази година да достигне 6.5% вместо официално заложените 3.8%, заради скритите разходи на социалистическото правителство.
Според Европейската комисия държавният дълг на Унгария за 2010 г. ще възлезе на 79% от БВП. Това я прави най-задлъжнялата държава от ЕС в Източна Европа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *