Л`Акуила се готви за националните погребални церемонии

Италианският президент Джорджо Наполитано, който посети пострадалия от разрушителното земетресение град Л`Акуила, благодари на всички, които се борят с последствията от бедствието, предаде ИТАР-ТАСС. Наполитано посети превърнат в морга хангар в местна казарма, за да почете паметта на жертвите. Той се срещна със спасителите, ръководителите на гражданска защита и жителите на палатковите лагери.
По най-нови данни жертвите са 279, като 20 от тях са деца, каза италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от Франс прес. Той не съобщи колко са хората в неизвестност и ранените, но според карабинерите за изчезнали се смятат 23-ма души, ранени са 1170, от които 179 са в тежко състояние. Хората без подслон са около 28 000.
Президентът призова да се потърси отговорност и разкритикува неспазването на нормите за строителство, устойчиво на земетресения в рискови зони и закъснялото прилагане на законодателството, отбелязва Франс прес. „Нужно е да се потърси отговорност, за да разберем как е възможно да не са изпълнени задължителните норми и извършен необходимият контрол”, заяви Наполитано.
Президентът осъди „споделената безотговорност“ с думите: „В изграждането на къща участват много хора: строителят, инспекторът. . . Никой не бива да си затваря очите. Нито продавачът, нито купувачът на дадено недвижимо имущество“. „Но освен да се установи чия е отговорността, трябва да видим какво можем да направим, така че случилото се да не се повтори никога вече. Това обаче няма да стане с предсказания и прогнози, а с по-сигурно строителство”, заяви държавният глава.
Наполитано ще посети и съседните на Л`Акуила най-засегнати селища – Она и Сан Деметрио, отбелязва БТА.
След земетресението през 2002 г. в Молизе, отнело живота на 30 души, през 2005 г. законът за строителството в сеизмични райони от 1996 г. стана по-строг, но миналата есен правителството отложи влизането в сила на по-суровите мерки за юни 2010 г.
Пред журналисти в Рим Берлускони каза, че е твърде рано за реална оценка на щетите, но възстановяването на пострадалите от трусовете селища ще струва няколко милиарда евро, посочва Асошиейтед прес. Италианското правителство е похарчило 46 милиарда евро за преодоляване на последствията от три земетресения от 1976 г. насам. Освен Л`Акуила, при труса със сила 6,3 по Рихтер пострадаха още 26 околни селища, допълва АП.
Опустошителното земетресение се отрази и на отбелязването на великденските празници във Ватикана. Част от мирото, освещавано единствено на Велики четвъртък и използвано по различни поводи през цялата година, бе изпратено от папа Бенедикт Шестнайсети в Л`Акуила, „за да съпътства възраждането и възстановяването, да помага на болните и да крепи надеждата“, както каза папата.
Л`Акуила се готви за националните погребални церемонии за жертвите на земетресението в петък. Преди началото на националните церемонии, ще бъде отслужена специална литургия в най-големият палатков лагер в центъра на Л`Акуила.
Петъчните церемонии ще се състоят в сградата на училището на финансовата полиция в града, която се намира на няколко километра от центъра и не е засегната от трусовете. Церемониите ще започнат в 11 ч. местно време (9 ч. по Гринуич) в присъствието на най-висши държавници и духовници.
Близки на загиналите ще присъстват на проповедта на втория човек във Ватикана – кардинал Тарчизио Бертоне, а погребалната служба ще се ръководи от архиепископа на Акуила Джузепе Молинари, отбелязва АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *