Лалко Дулевски: Обществото трябва да има гаранция, че реформите ще имат резултат

© Снимка: БГНЕС
Лалко Дулевски

В България има натрупани дълбоки проблеми от последните 20 години и решаването им не може да бъде търсено в близките 1-2 години. Освен това в резултат на демографски процеси, вероятно още към края на следващото десетитилетие страната ще изпита нов натиск върху системи като пенсионната и здравната. Затова е необходимо да има дългосрочна визия, заяви пред „Хоризонт“ председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски.
„Проблемите са толкова тежки, че едва ли те могат да бъдат решени с познати досега политики и мерки, дори да са в някаква степен непопулярни. Но както един човек може да приеме хирургична намеса, ако вижда, че това е единствената възможност за много влошеното му състояние и вярва, че след нея той ще живее дълго, така и за обществото е много важно да разбере дълбочината на проблемаи в пенсионна, и в здравна, и в образователна система. И че без нетрадиционни, може би и непопулярни реформи не може да бъде решен. Но за да разбере и подкрепи това обществото, то трябва да се убеди във второто, че реформите, които му се предлагат наистина гарантират решаване на проблемите в средносрочен или в определен хоризонт. Обществото трябва да има гаранция, че като понесе тази цена, ще има съответно резултат“, каза Дулевски.
Дискусия на тема „Стратегически приоритети на българската икономика в контекста на стратегия „Европа 2020“ ще се състои по инициатива на президента Георги Първанов. По предложение на държавния глава съветът подготви и прие становище по темата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *