Латвия бяга от Русия в еврозоната

Министърът на финансите на Латвия се прояви като верен защитник на решението страната да се присъедини към еврозоната на 1 януари, като се аргументира с натиска на Русия върху Украйна, който показа ползите от по-тясно свързване с Европа.

Решението за приемането на еврото не се ползва с голяма подкрепа от гражданите, които очакват скок на цените в началото на 2014 г., но според правителството това е много повече от финансов въпрос, пише FT.

Андрис Вилкс, министър на финансите, заяви, че последните събития в Украйна, която са реши да отхвърли споразумението за интеграция с Европейския съюз в полза на по-тесни връзки с Русия, показва, защо балтийските държави трябва да бързат към еврото.

„Русия няма да се промени. Знаем, че ни е съседка. Но и преди и сега тя остава непредвидима. Ето защо е много важно всички ние да се държим заедно и със ЕС“, каза той.

Съседна Естония е последната страна, която прие еврото през 2011 г., а третата балтийска държава Литва, се стреми да се присъедини към валутния съюз през 2015 г.

Латвия все още има твърде тесни връзки с Русия, като около 40 на сто от банковите депозити в страната идват от бившите съветски републики, а около една четвърт от населението са етнически руснаци.

Латвия ще стане 18-ата страна-членка на еврозоната в сряда, въпреки че преминаването към единната валута не получи особена подкрепа от страна на латвийците.

Европа също има своите опасения към влизането на Латвия във валутния съюз. В банковият сектор на страната делът на депозитите на руски фирми и граждани е опасно голям, подобно на Кипър, като голяма част от парите са с неясен произход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *