Латвия е в тежка икономическа криза

Латвия ще преживее най-тежката рецесия в историята, прогнозира водещ експерт, цитиран от ДПА.

За две години Латвия загуби 25,5% от брутния си вътрешен продукт (БВП) и единственият пример с по-тежки резултати, който може да се даде, е Великата депресия в САЩ, коментира Марк Вайсброт, директор на вашингтонския Център за икономически и политически изследвания (CEPR) при лекция в Латвийския университет.
Икономиката на балтийската страна обаче продължава да се свива и общата загуба вероятно ще достигне 30% от БВП, което ще бъдат „най-лошите две години в световната история от гледна точка на производството“, отбеляза експертът.
Латвия получи кредити от 7,5 млрд. евро (11 млрд. д.) от Международния валутен фонд (МВФ), ЕС и отделни правителства за балансирането на националната икономика, която през 2009 г. се сви с 18%.
Като част от споразуменията с международните институции латвийското правителство въведе редица строги мерки за съкращаване на бюджетните разходи за образование, здравеопазване, социално осигуряване и заплати в държавния сектор.
Пред аудиторията, сред която бе и премиерът на страната Валдис Домбровскис, Вайсброт обвини МВФ в „двоен стандарт“ при отношението към страните от Западна и Източна Европа.
В края на 2009 г. равнището на официално отчетената безработица в страната достигна 16 на сто, допълва ИТАР-ТАСС.
Според експерти през 2010 г. броят на безработните ще се увеличава, достигайки до 20-25% от трудоспособното население.
Домбровскис обаче по-рано заяви, че през тази година безработицата ще започне да се стабилизира, а през 2011 г. – да се понижава.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *