Левицата: Бюджет ‘2010 г. носи само беди

Бюджетът за 2010 г. залага основа за реално обедняване на българите, изключителна несигурност по отношение на работните места и политика, която поставя под въпрос оцеляването на няколко изключително важни за обществото социални сектори.
Това каза председателят на Националния съвет на БСП и на парламентарната група на Коалиция на България Сергей Станишев на среща с представители на синдикатите, предаде БТА.
Срещата бе в парламента, а тема на разговора бе проектът за бюджет за следващата година. От Коалиция за България присъстват народните представители Мая Манолова, Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Янаки Стоилов, Пламен Орешарски, Драгомир Стойнев и Румен Петков.
Това, което е залегнало в проекта, като увеличаване на разходите за пенсиите, по същество в огромната си част се дължи на увеличението, направено в предишния мандат от 1 юли, посочи Станишев. По думите му от секторните политики най-сериозно е притеснението, свързано със здравеопазването, образованието и науката.
Един бюджет по време на криза би трябвало да има няколко основни функции – на първо място как да смекчи минаването през кризата за повечето граждани, на второ – да създаде условия за антикризисна политика и на трето – да отчете, че кризата ще има своя финал, каза Станишев.
Той допълни, че България трябва да търси своите механизми за конкурентоспособност след края на кризата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *