Лекарите застанаха срещу здравните институции

От 1 април за това дали ще има направления, лимити и кой как ще се лекува отговорност ще носят здравното министерство и здравната каса, както и правителството, които заедно трябва да определят как ще работи секторът. Причината е, че най-високият орган на лекарите – съборът на Българския лекарски съюз (БЛС), с непознато досега мнозинство реши да не дава мандат на ръководството си да подпише със здравната каса Национален рамков договор (НРД) за цените и обемите медицински услуги през тази година. Общо 265 делегати гласуваха против, само 10 лекари са подкрепили ръководството да сключи договор, а 15 са се въздържали.

Управителният съвет водеше преговори с касата до последния момент и дори успя да си издейства обещания за повече средства. Въпреки това лекарите посочиха достатъчно основания да не подписват договор.

Сега за начина на разпределение на бюджетите и за медицинските услуги ще трябва да се подготвят постановления на Министерския съвет. В предишни години е имало случаи, в които при неподписан НРД парламентът е променял законите, за да действа предишният договор или изпълнителната власт и здравната каса да съгласуват как да плащат на нови лечебни заведения и за нови клинични пътеки и медикаменти.

Какво не искат лекарите

Най-шумно обсъжданото е това, че здравните институции предложиха чекирането с пръстов отпечатък да бъде въведено чрез рамковия договор. В момента то не фигурира в нито един нормативен документ, а процедурата за избор на доставчик вече приключи. Лекарите го квалифицираха като поредния административен абсурд и посочиха дори само това като достатъчно основание да не подпишат договор. Другите им основания са, че въпреки обещанията да няма лимити в рамковия договор продължават да фигурират лимити за медицинска помощ, като за болниците се въвежда не само месечен, но и седмичен лимит.

Притеснението на лекарите е свързано и със здравната карта и намаляването на лечебните дейности, което тя предвижда. В момента методиката за картата е в съда и съществува опасност работата по нея да започне отначало, а самата карта все още е в процес на обществено обсъждане. Освен това са отменени много от стандартите за медицински услуги. Голяма част от лекарите не са съгласни с изваждането на някои процедури от болницата в извънболничната помощ като операции и изследвания с пълна упойка, за които ще се налага пациентите да си доплащат. Лекарите се притесняват и от изкуственото създаване на листи на чакащите, което е заложено в проектонаредбата за достъпа до медицински услуги. Те не са съгласни и с въпросите в наредбата за удовлетвореността на пациентите, въз основа на които могат да загубят договорите си със здравната каса.

В допълнение припомнят, че цялата подзаконова нормативна база би трябвало да е приета, преди да се водят преговори за НРД, а това не е факт.

Криза в сектора

В декларация БЛС предупреждава, че лекарите са „крайно неудовлетворени и тревожни от кризата, в която отчетливо навлиза българското здравеопазване“. Медиците обясняват, че нормативните неясноти биха довели до порочност на рамковия договор и затова не са дали мандат на представителите си да го подпишат.

Те определят начина на водене на преговори като подход на мнимо договаряне заради това, че повечето разпоредби все още не са гласувани. И въпреки обещанието за подобряване на финансовите параметри смятат, че българските лекари нямат никакви основания да подкрепят подобна политика в здравеопазването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *