Лекари се обявиха против готвените промени в системата на Спешна помощ

Според медиците, подобна реформа не гарантира увеличението на заплатите им и не е ясно дали бюджета за спешна помощ няма да запуши дупките в болничното здравеопазване. Министър Стефан Константинов определи продължилата близо 2 часа срещата като навременна и важна:
Трябва да разбера всъщност кое ги притеснява. Примерно това, че ще преминат към болниците и нямат гаранция как болничните директори ще дават тези пари. Аз мисля, че такава гаранция можем да дадем със законови разпоредби. Те държат изключително много да има Закон за спешната помощ или най-малкото да има законови текстове, че парите които ще дава държавата ще стигат до тях. Мисля, че можем да направим това.
Министърът увери, че ако реформата се реализира и се направят административните съкращения, държавата ще отпусне ти допълнително 10-15 млн. лв., за да се почувства реално финансовата инжекция в системата. Той подчерта, че приема искането за ясно дефиниране на това какво е спешен случай и пое ангажимент представители на асоциацията да се срещнат с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за да обсъдят непрекъснатите недоразумения с работещите в система 112.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *