Лекари – фантоми „пълнят“ празни места в болници

Лекари „фантоми“ се водят фиктивно назначени в болници, само и само да се изпълнят критериите за брой медицински специалисти, за да може даденото лечебно заведение да съществува. Това съобщи вчера д-Стоян Сопотенски, завеждащ спешното приемно отделение в болница „Пирогов“. Той заедно с шефа на лечебното заведение и национален консултант по спешна медицина проф. Стоян Миланов, лекари и представители на пациентски организации защитиха новия стандарт по спешна медицина, който се обжалва в съда. „Тези, които искат да се спре действието на стандарта, се плашат от това, че ще лъснат „мъртви души“ – лекари, които реално не работят в отделението“, каза д-р Сопотенски.

Припомняме, че от сдруженията на частните и на общинските болници заявиха в сряда, че обжалват стандарта за спешна медицина във Върховния административен съд, тъй като в него са указани основно количествени, а не качествени показатели, отделенията не отговарят на изискванията и се нарушава достъпът на пациента.

Светилата в спешната медицина и пациентски организации обаче са категорични, че даването на съд на новия стандарт би довел до катастрофа в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *