Лекарствата на пациентите с трансплантации масово се бавят

От втората седмица на октомври пред трансплантираните стои и въпросът дали ще се наложи да доплащат медикаментите си, ако не искат да бъдат подменени административно. За да представят проблемите си няколко пациентски организации ще дадат пресконференция. Позицията на пациентите е подкрепена със становището на Дружеството по трансплантология, което вече е изпратено до здравното министерсво
В списъка с реимбурсирани от НЗОК лекарства се очаква да влезнат и т.нар „Генерични Имуносупресори” – по евтините аналози на скиъпите медикаменти за трансплантирани. Заради правилата, по които касата работи, когато това стане факт ще бъде реимбурсиран напълно само най-евтиният медикамент. Така на някои пациенти може да се наложи да доплащат по до 100 лв. месечно за животоподдържащата си терапия, информират пациентите.
От Съюза на трансплантираните алармираха, че дори в момента има пациенти без лекарства. Според асоциацията е недопустимо пациентът да получава лекарствата си месец за месец, а срока за смяна на протокола да е 60 дни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *