Лекарствата с еднакви цени

Спират със закон продажбата на фалшиви илачи

СОФИЯ. Цените на лекарствата в аптеките ще се продават на еднакви цени. Това предложение на Съюза на фармацевтите предстои да приеме парламентарната комисия по здравеопазване.

Единните цени на лекарствата са практика в страните от ЕС. Така е в Германия, Франция, Испания, Португалия, Италия, коментира шефът на фармацевтичния съюз Евгений Минков. Той допълни, че германците разполагат със справочник, от който могат да се информират за съставките, дозировката и цената на всяко лекарство.

Депутати от мнозинството в парламента подкрепят идеята за фиксирани цени.

В съседна Гърция се избира най-ниската цена в ЕС за дадено лекарство, коментира пред „Стандарт“ д-р Ива Станкова от БСП. За целта се сравнява на каква цена се предлага даден медикамент в различните страни и се спират на най-евтината. Станкова смята, че тази практика ще се отрази положително на родния лекарствен пазар.

Таванът на цените ще стопира продажбите на фалшиви лекарства, смята проф. Минков. В момента има аптеки, които предлагат медикаменти с 15-25% по-ниски цени от останалите, някои продават даже по цени на производителите, коментира той.

Това означава, че търгуват с контрабандни медикаменти или перат пари, допълни фармацевт №1. Иначе откъде ще вземат пари за заплати и консумативи, попита той.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *