Лекият петрол продължава да свива дистанцията от брента

Търгуваният в САЩ лек суров петрол West Texas Intermediate(WTI) продължи да свива дистанцията си спрямо популярния в Европа сорт брент през миналата седмица. Пазарните движения продължиха да са подвластни на ситуацията в Ирак, където бунтовниците спечелиха нови позиции спрямо местните власти.

Контрактите върху WTI с доставка през август поевтиняха с 0,09% до 105,74 долара за барел в края на търговията в петък. За седмицата цената на петролните фючърси спадна с 1,01%, отчитайки първия си седмичен спад в последния месец.

Същевременно брентът с доставка през август поевтиня до сесиен минимум от 112,90 долара за барел, преди да се установи на ниво от 113,30 долара за барел, покачвайки едва с 0,08 на сто.

Въпреки скромния ръст от петък контрактите върху брента се смъкнаха с 1,31% за седмицата.

По този начин спредът между брента и WTI достига 7,56 долара за барел в сравнение със 7,98 долара в предходната седмица.

Цената на петрола пое надолу на фона на индикациите, че износът на „черно злато“ от Южен Ирак няма да бъде засегнат от насилието в Близкия Изток, което се разпространи из северната част на страната през последните седмици.

Фючърсите поскъпнаха до 9-месечен връх по-рано през месеца на фона на страховете, че бунтовниците в северната част на Ирак ще достигнат богатите на суровината южни части и ще засегнат доставките.

Ирак добиваше около 3 млн. барела на ден на петрола през последния месец, което го прави вторият най-голям производител на петрол в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) след Саудитска Арабия.

В същото време влияние върху пазарните нагласи в петък имаха данните за потребителското доверие, изготвени от Мичиганския университет. Индексът нарасна до 82,5 пункта през юни от 81,9 пункта през май. Пазарните очаквания бяха за равнище от 82,2 пункта.

По-рано през седмицата министерството на търговията на САЩ съобщи, че американският брутен вътрешен продукт се е свил с годишния темп от 2,9% в периода януари-март в сравнение с консенсусната прогноза за спад от 1,7 на сто.

Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, приключи седмицата на ниво от 80,08 пункта – най-ниското от 21 май насам.

Отслабването на зелените пари обикновено стимулира цената на „черното злато“, тъй като увеличава привлекателността на суровината като алтернативен актив и прави деноминираните в долари стоки по-евтини за притежателите на други валути.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *