Либийските бунтовници установиха контрол над столицата Триполи

Капитулирала е и президентската гвардия. Бунтовниците са установили контрол над сградата на държавното радио и телевизия. Най-влиятелният син на Кадафи – Сейф ал Ислам е арестуван. Не е известно къде е самият Кадафи. В центъра на града, на Зеления площад хиляди празнуваха края на режима.
Махмуд Джибрил, един от основните лидери на Преходния национален съвет, призова либийските бунтовници да се въздържат от всякакво отмъщение в Триполи, като предупреди за „гнезда“ на съпротива от привърженици на Кадафи в столицата.
Кадафи трябва да признае реалността, че вече не контролира Либия. Той трябва да се откаже от властта веднъж завинаги, се казва в изявление на американския президент Барак Обама. Либия се изплъзва от хватката на един тиранин, допълни той. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен подчерта, че НАТО има готовност да работи с Преходния национален съвет и изтъкна необходимостта от плавен и всеобхватен преход. Генералният секретар на алианса защити военната мисия срещу режима, заявявайки, че целта на организацията чрез този конфликт е била да се защити народът на Либия:

Режимът на Кадафи очевидно се срива. Колкото по-скоро Кадафи осъзнае, че не може да спечели войната срещу собствения си народ, толкова по-добре – така либийците могат да бъдат пощадени от по-нататъшни кръвопролития и страдания. (…) Време е да се изгради нова Либия – Държава, основана на свободата, не на страха; демокрация, не диктатура; волята на мнозинството, а не капризите на малцина.
Премиерът на либийския режим Ал Багдади ал Махмуди се намира в хотел в Тунис, съобщи Асошиейтед прес, като цитира говорител на бунтовниците, базиран в Лондон. Според телевизия „Ал Арабия“, която се позова на Преходния национален съвет, той е блокиран в хотел на остров Джерба. Телевизия „Ал Джазира“ съобщава, че туниската армия е обградила с кордон хотела, а стотици либийци се опитват да си пробият път до него.
Пред „Ал Джазира“ най-големият от синовете на Кадафи, Мохамад, потвърди, че е задържан и се намира под домашен арест. Прокурорът Луис Морено-Окампо от Международния наказателен съд потвърди, че Сеиф ал Ислам, за когото има издадени заповеди за арест за престъпления срещу човечеството, е арестуван.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *