Либия забранява визите за туристи от България

България фигурира в списъка на официален либийски документ, който изброява 25-те европейски държави, поставени под забрана за издаване на туристически визи.
Това посочва издаваният в Генуа национален всекидневник „Секоло 19“, цитирано от БТА.Внеделя някои агенции съобщиха, че България не е засегната от мярката, защото тя важала само за държавите от Шенгенското пространство.

В документа на арабски език не се съдържат мотиви. Факт е, че Триполи обвинява ЕС в оказване на „системна и програмирана подкрепа“ на Швейцария, като ограничава издаването на шенгенски визи на либийски граждани. Тези визи изискват съгласието на всички договорни страни, включително и Швейцария, която на 12 декември 2008 г. се присъедини към Шенгенския договор и има правото на вето.

Писмото съдържа списък на страните, от които за неопределено време няма да бъдат приемани молби за туристически визи. В списъка фигурират Австрия, Белгия, България, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Исландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Унгария, пише „Секоло 19“.

Вестникът допуска обаче неточност като изтъква още в заглавието, че „Либия забранява визите за туристи от Шенген“. Списъкът включва България, Кипър и Румъния, които все още не са пълноправни страни по Шенгенския договор, докато липсват асоциираните към договора Литва, Лихтенщайн и Норвегия.

Помолен от Ройтерс да потвърди информациите за спирането на визите, служителят, пожелал анонимност, каза: „Вярно е. Това решение е взето. Никакви визи за европейците, с изключение на Великобритания.“ Не е дадено никакво обяснение за решението и няма независимо потвърждение нито от либийското правителство, нито от европейски служители.

Либия от месеци е в дипломатически спор със Швейцария заради съдебното преследване срещу двама швейцарски бизнесмени, които работеха в северноафриканската страна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *