Либия предложи на Украйна да отмени визовия режим

Либия предложи на Украйна да отмени визовия режим, за да облекчи развитието на икономическото сътрудничество, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на украински медии.

Либийското предложение бе направено на състоялата се се в Триполи среща на либийския премиер Ал Багдади Али ал Махмуди с украинската министър-председателка Юлия Тимошенко.

Тя е в Либия за участие в заседанието на двустранната комисия за икономическо сътрудничество. Тимошенко обеща да даде отговор на либийското предложение за отмяна на визите на следващото заседание на двустранната комисия, което ще се състои през втората половина на юли в Крим.

Тя покани Ал Багдади да участва в това заседание и предложи тогава да бъдат подписани съответните документи за отмяна на визите.

Тимошенко покани либийските петролопреработващи компании да излязат на украинския пазар. Нефтопреработвателният завод с мощност 10 милиона тона годишно, който либийците ще строят в Одеса, ще даде възможност да се снабдява с петролни продукти не само Украйна, но и Европа, каза украинският премиер.

Успоредно с осъществяването на този проект Либия ще получи право да отвори в Украйна мрежа от бензиностанции.

Тимошенко подчерта, че Украйна иска да разнообрази източниците си за доставки, имайки предвид сегашната си стопроцентова енергийна зависимост от Русия, предаде Франс прес.

Ръководителката на украинското правителство предложи на Триполи сътрудничество и в самолетостроенето. Тя каза, че е предала на либийския си колега проектите за 17 споразумения, които може да бъдат подписани на следващата им среща в Крим. Ал Багдиди заяви, че Триполи има интерес и към сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Световните медии, БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *