Либия се готви да назначи 10 000 медици от балканските страни

Либийското министерство на здравеопазването има желание да назначи 10 000 медицински служители от Сърбия, Босна, Македония и Хърватия за работа в държавни и частни клиники, съобщава сръбското издание „Данас“. Медицинските сестри ще бъдат наемани за 500 евро месечно, а лекарите без стаж – за 900 евро начална месечна заплата. Възнаграждението ще се определя индивидуално в зависимост от стажа и квалификацията.

Либийското министерство организира открит конкурс с посредничеството на две сръбски агенции за набиране на персонал, които са се заели с подбора на кандидатите в тези балкански страни. Сръбското министерство на икономиката съобщи обаче, че една от агенциите не е регистрирана и не може да посредничи легално за набиране на медицински персонал за чужбина. Министерството в Белград подчерта, че това право има единствено националната служба по заетостта, посочва още вестникът.

Медиите не пропускат обаче да коментират, че Либия има доста лош опит с наемането на чуждестранни медици, като припомнят случая с палестинския лекар и българските медицински сестри, обвинени през 1998 г. за предумишлено заразяване на над 400 деца със СПИН в детска болница в Бенгази. Преди време многотиражното белградско издание „Курир“ представи сходна историяна сръбска медицинска сестра, която предизвика негативен отзвук в западната ни съседка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *