Лидерите от ЕС се споразумяха да подкрепят Барозу за втори мандат

Лидерите настраните от Европейския съюз постигнаха съгласие да дадат политическа подкрепа на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за още един мандат на този пост.

Очакванията са, че правните проблеми по прилагането на Европейските договори при назначаването му ще бъдат преодолени в следващите седмици и то ще бъде гласувано от Европейския парламент в средата на юли.

Срещата на върха в Брюксел продължава и днес. Очаква се европейските лидери да одобрят писмените гаранции, които обещаха на Ирландия, за да проведе повторен референдум по Лисабонския договор.

Проблемът там е правен, защото документът, който ще бъде приет, трябва да има достатъчна законова тежест, за да успокои общественото мнение в Ирландия по чувствителните за него проблеми, без да налага повторна ратификация от останалите страни-членки.

Висшите представители на страните-членкитрябва да одобрят и мерки за стабилизация и по-стриктен надзор на финансовите пазари. Друга тема на заседанието им ще са газовите спорове между Русия и Украйна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *