Лидерите от ЕС ще търсят компромис за дългосрочния бюджет

Тази среща на върха на тема бюджет е втора след неуспеха през ноември и вече попада под знака на неотложността, защото всяко по-нататъшно забавяне ще забави и планирането на европейските финанси, включително и за оперативните програми в отделните страни. С този аргумент, и с допълнението, че точно сега започващият да се отърсва от кризата Европейски съюз не трябва да излъчва несигурност, в последните дни бяха отправени серия призиви от Еврокомисията и Европарламента за повече отговорност и солидарност.
Късно тази нощ се очакват първите индикации дали тези призиви ще бъдат възприети от страните-членки, или те ще останат раздделени на искащи повече икономии и такива, които държат Европа да разполага с повече средства за кохизионна, селскостопанска политика, и инвестиции в конкурентоспособност.
С пристигането си тук следобед държавните и правителствени ръководители ще получат поредния, пазен в дълбока тайна нов проект на председателя на Европеския съвет Херман ван Ромпой. Неофициалните информации са, че той предвижда орязване на още средства. По-късно днес се очаква да стане ясно дали това ще се отрази на поисканите от България около 10 процента повече от еврофондовете и на парите за АЕЦ „Козлодуй” .
На срещата присъства и българска правителствена делегация,  водена он председателя на МС Борисов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *