Лидия Шулева: България може да привлича инвестиции в „зелена енергия“

© Снимка:БГНЕС
Лидия Шулева

Най-интересен ибързо развиващ се сектор за привличане на инвестиции при сегашните условия би билат.нар. зелена енергия. Това каза в предаването „Нещо повече“ бившият вицепремиер и министър на икономиката Лидия Шулева. Според нея България има предпоставки да се превърне в страна, в която се инвестират сериозни капитали за развитие на възобновяеми енергийни източници. Имаме изключителнонисък процент производство на такава енергия, а от друга страна: много предпоставки, които правят Българияатрактивна за инвестиции, посочи Шулева.
„Има сериозни средства по линия на европейския съюз и по линия на усвояването на квоти от емисии, пари, които целево могат да се инвестират само в зелена енергия“, аргументира се Лидия Шулева.Тя даде за примерГермания, където има „десетки хиляди малки семейни инсталации по покривите на къщите, коетопести разходи на домакинствата“. Шулева каза, че остарялата енергийна инфраструктура у насне позволява бързото и качествено присъединяване на нови мощности.
Последните години „разглезиха администрацията“ – заради положителните сигнали за икономически растеж и влизането в евросъюзасерадвахмена много голям интерес от страна на чуждите инвеститори, отбеляза пред „Хоризонт“ бившият вицепремиер.Сега според Шулева привличането на всеки инвеститор е борба, а пасивната политика, характерна за последните години, трябва дабъде заменена от силно проактивна политика за привличане на инвестиции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *