Лизингът със 725% повече несъбрани вземания

Необслужваните лизингови договори се увеличават със 725% на годишна база, сочи статистиката на БНБ. Необслужваните лизингови договори към края на годината са на стойност 786 млн. лв., а в края на 2008 г. стойността им е била 95.4 млн. лв. Вземанията при лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг намаляват с 14.6% в края на 2009 г. на годишна база, показват данните от статистиката на БНБ. Размерът им е 4.975 млрд. лв.
Събираемост
Най-големи са проблемите по събиране на вземанията по лизингови договори за товарни и лекотоварни автомобили, сочи статистиката. На годишна база те намаляват с 24% и към края на годината са 1.171 млрд. лв. При изплащането на лизинговите вноски за компютърно и електронно оборудване също има проблеми. Спадът на събираемостта в тази област е от 19.66% до 43 млн. лв. Вземанията по лизинг на леки автомобили възлизат на 1.617 млрд. лв. Това е спад от 15.2% на годишна база. Другите проблемни сектори са машините, съоръженията и индустриалното оборудване, както и недвижимото имущество. Вземанията при тях намаляват съответно с по 13.6% и 4.21% на годишна база. Събираемостта на договорите за лизинг, сключени с домакинствата, пък се понижава с 19.1%.
Промените при лизинговите дружества през последната година бяха породени от това, че нямаше добри инвестиционни намерения от основните потребители – транспортни компании, строителни и пътностроителни фирми, обясни Петко Пашкулев, директор Продажби на УниКредит Лизинг. Затрудненията за плащане на лизинговите договори са породени от голямата междуфирмена задлъжнялост, обясни преди време пред в. Пари Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на Ти Би Ай Лизинг.
Дялове
Делът на договорите за лизинг на леки автомобили е най-голям – 33% от общия брой на вземанията. На второ място се нареждат машините, съоръженията и индустриалното оборудване с 27.4%. Товарните и лекотоварните автомобили са на трето място с 23.9%, недвижимото имущество е с 9.1%, а на вземанията за компютърно и електронно обслужване се падат 0.9% от дължимите суми.
Фирмите са сключили най-много договори за лизинг. Стойността им е 4.417 млрд. лв. Спрямо декември 2008 г. те намаляват с 14.2%. В края на 2009 г. лизинговите договори на домакинствата са за 426.5 млн. лв., а делът им намалява с 8.7% в сравнение със същия период на 2008 г.
Договори
През четвъртото тримесечие на годината новите договори за финансов лизинг са за 238.7 млн. лв., което е със 74.5% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Вземанията по финансов лизинг към края на годината са на стойност 4.9 млрд. лв. Това е намаление с 14.8% на годишна база.

Радослава Димитрова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *