Лимитът за безконтактни плащания ще стане 50 лева

Притежателите на карти Mastercard и Maestro в България ще имат възможност да плащат безконтактно без въвеждане на ПИН код за трансакции до 50 лева от 1 април 2019 година, съобщиха от българското представителство на Mastercard. В момента лимитът е 25 лева както за картите на Mastercard, така и на Visa.Лимитът за безконтактни плащания ще стане 50 лева.

През 2017 г. броят на активните потребители с безконтактни карти в България достигна 54%, което е увеличение с 22% за една година. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета /заведения за бързо хранене (21%). Българите биха искали да използват безконтактно плащане най-много в супермаркетите (68%), в магазините за търговия на дребно (52%), в бензиностанциите (37%), в заведения за хранене и заведения за бързо хранене (25%) и в държавни и общински институции (18%).

Вижте още: Всяка втора картова трансакция в България през август е безконтактна

Нещо повече, средната стойност на една трансакция в страната надвишава настоящия лимит от 25 лв. като възлиза на 58 лв., което прави новият лимит от 50 лв. по-добре по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар за тази стъпка. Увеличението на лимита за верификация на безконтактни плащания ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните трансакции посредством високотехнологичните решения, които потребителите вече предпочитат да използват, допълват от Mastercard, информира infostock.bg.

В сравнение с останалите европейски държави, текущата граница на трансакции без ПИН в България е една от най-ниските. По-висок лимит на стойностите за верификация на картодържателите (CVM) за безконтактни трансакции съществува не само в западноевропейските държави (в Обединеното кралство сумата възлиза на 30 паунда или около 63 лв., във Франция и Ирландия – на 30 евро или около 60 лв.), но и в много от страните от Централна и Източна Европа (в Литва CVM лимитът е 25 евро или около 50 лв., в Румъния – 100 леи или около 42 лв., в Словакия – 20 евро или около 40 лв.).

Глобалната тенденция в държавите, в които лимитът за верификация на безконтактни плащания е с ниска стойност, е той да се повишава – през 2019 г. в Полша, където 9 от 10 плащания в големите вериги за търговия на дребно са безконтактни, лимитът на CVM ще бъде повишен от 50 PLN (около 23 лв.) на 100 PLN (около 45 лв.).

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *