Липсата на „налични“ пари във фирмените каси стана епидемия

Липсата на иначе „налични“ пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, се превръща във масово явление или направо епидемия. Това отчетоха проверките на специалистите от Националната агенция по приходите /НАП/.

Преди повече от две седмици приходната агенцията стартира 550 проверки за наличности на каса. Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочеха, че имат голяма сума пари в брой. Но се оказа, че нещата съвсем не стоят така. Има обосновани съмнения за умишлени нередности или пропуски и инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в националната ни приходна организация, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Или закръглено – имаме 1300 кешови милионери, на които банкнотите шумолят във фирмените каси. Над 10 000 пък са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв. Нека и да си припомним един скорошен скандален случай при проверката на строителна фирма на магистрала „Струма“, когатао в офис на фирпмата бяха открити един милион евро в чанта, които били предназначени за „заплата“. На всички стана ясно, че е наистина е за заплащане тази сума и на кого, дори се знаеше и името на човека, който режеше лентичките по магистралата.
До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба имат напълно законната възможност сами да подадат коригиращи декларации за 2016 г. В началото на октомври вече ще бъде късно и спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии от страна на НАП.
Проверките на Агенцията потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството – например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други подобни.
Подозренията се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв. Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години с пълната строгост на закона.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *