Листването на държавни дружества ще има краткосрочен ефект

Едно от нещата, които всички се надяваме да изиграе положителна роля за капиталовия пазар, е новото ръководство на Българската фондова борса, казва Валентин Карабашев, бивш вицепремиер, изп. директор на Сентинел Асет Мениджмънт. Инфраструктурата на борсата също е важна, но в последните години тя е достатъчно добра, за да подсигури търговията на ценни книжа. Т.е. инфраструктурата не е основният ни проблем. За развитието на българския капиталов пазар са важни две неща – развитието на икономиката и развитието на капиталовите пазари по света.

За тази година аз лично съм песимистично настроен за развитието на икономиката в България и особено със състоянието на някои сектори, които са пряко свързани с фондовата борса. Това са финансовият сектор, секторът на недвижимите имоти, където кризата или ще се задълбочава, или няма да има кой знае какво развитие.

По отношение на новото ръководство на Българската фондова борса аз му пожелавам успех, но се съмнявам то да бъде в състояние да повиши доверието на инвеститорите. Ликвидността на борсата може да се подобри и чрез листването на държавни енергийни компании. Разбира се, колкото повече се качат за търговия на БФБ, толкова по-добре. Но трябва да сме наясно, че това не е дългосрочно решение на проблема с ниската ликвидност. На фондовата борса трябва да се търгуват частни компании, а не дялове от държавни предприятия. Повечето от тези държавни дружества, които се предлагат да бъдат листнати, трябва окончателно да бъдат приватизирани.

Друг начин за раздвижване на търговията на БФБ е Сребърният фонд. Според мен няма никаква пречка да се разреши на този фонд да инвестира на българския капиталов пазар. Разбира се, това трябва да става в рамките на инвестиционната стратегия на този фонд и при достатъчно контролиране на риска. Не мисля, че към момента забраната на Сребърния фонд да инвестира на нашата борса е оправдана, тъй като инвестирането в чуждестранни инструменти е не по-малко рисково, отколкото в български ценни книжа. Единствената разлика и предимство на повечето чужди ценни книжа е, че са много по-ликвидни. Но дори и Сребърният фонд не е дългосрочно решение на проблема с ликвидността.

При пенсионните фондове пък смятам, че трябва да има ограничение само по отношение какъв процент от активите им са в определен вид ценни книжа, а не дали са инвестирани в български или чужди акции и облигации. Като цяло за развитието на българския капиталов пазар през тази година съм умерен песимист. Аз не очаквам сериозен ръст на индексите, нито увеличаване на интереса на инвеститорите към търговията, което няма да доведе и до увеличаване на обемите на търговия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *