Литекс моторс инвестира 70 млн. евро в завода си

Българският производител на автомобили „Литекс моторс“ ще инвестира в завода си в Ловеч около 70 млн. евро в нови халета за заваряване, металообработка и боядисване, съобщи SeeNews, като цитира анонимен източник от компанията. Информацията беше потвърдена от „Литекс моторс“ пред „Капитал Daily“.
Планът е за четири години да бъде завършен целият производствен цикъл в завода на китайския производител Great Wall в село Баховица край Ловеч. В момента в предприятието основно се асемблират автомобили, като готовите шасита и останалите компоненти се доставят от Китай.
Изграждането на новите цехове трябва да започне в края на 2015 г., а годишният капацитет на всяко от халетата ще е 50 хил. автомобила. Толкова е и максималният капацитет на целия завод в момента, който може да бъде увеличен до 70 хил. коли, стига да има достатъчно поръчки. В момента предприятието все още работи с около 5 до 10% от пълните си възможности и увеличаването на производството зависи от пласираните автомобили на международния пазар. През февруари бяха изнесени първите 75 коли от модела Steed 5 за Италия. По план през тази година трябва да бъдат произведени общо 460 автомобила за италианския пазар. Неотдавна изпълнителният директор на „Литекс моторс“ Илия Терзиев съобщи, че вече има подготвени меморандуми за експорт на 1700 автомобила през 2015 г. за Румъния, Чехия, Словакия, Сърбия и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *