Лихвата в еврозоната може да остане 1% до есента

Ръководството на Европейската централна банка ще заседава днес в Люксембург и вероятно ще остави основната лихва в еврозоната на ниво от 1% за трети пореден месец. Анонимни източници на MarketNews са уточнили, че ЕЦБ ще запази основния лихвен процент на това ниво до есента на тази година.
По този начин Управителният съвет на централната банка си дава време, за да оцени ефекта от досегашните мерки за разхлабване на паричната политика. През последните месеци несъгласиятав ръководството на ЕЦБ за естеството на мерките за борба с кризата се задълбочиха.
Те вече са свързани не само с дилемата колко дълго основният лихвен процент трябва да остане на рекордно ниското ниво от 1%, но и със стойността на програмата за изкупуване на финансови активи. Тя предвижда ЕЦБ да изкупи от банките обезпечени облигации за 60 млрд. евро през следващите 6 до 12 месеца.
Досега ЕЦБ бе доста по-сдържана в своя отговор на икономическата криза. През миналата седмица обаче централната банка предостави заеми на стойност 442 млрд. евро на над 1100 търговки банки от еврозоната за период от една година при лихвен процент от 1 на сто.
По този начин ЕЦБ изостави предпазливите похвати на паричната политика и последва примера на Федералния резерв, Японската, Швейцарската и Английската централна банка. На този етап основното различие се състои в това, че докато ЕЦБ кредитира банките, Фед кредитира американското правителство.
Това бе първата подобна операция на ЕЦБ за увеличаване на ликвидността във финансовата система. По този начин ЕЦБ се надява да намали цената на кредита, т.е. лихвените проценти на търговските банки, и да насърчи икономическата активност на потребителите и бизнеса.
Доклад на ЕЦБ разкри, че стойността на отпуснатите в частния сектор заеми се увеличава с 1,8% на годишна база през май. Това е най-слабият ръст на индекса, който следи кредитирането в частния сектор, от началото на изчисляванетому през 1991 г.
Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише многократно подчерта, че основната цел на ЕЦБ като ядро на еврозоната е да поддържа покупателната сила на еврото. За тази цел трябва да се избягва появата както на продължителна инфлация, така и на дефлация. ЕЦБ се стреми да поддържа годишния ръст на цените близо до, но под нивото от 2%.
Най-новите данни на Евростат разкриха, че потребителските цени в еврозоната са намалели с 0,1% през юни спрямо същия месец на миналата година. Така дефлацията се пренесе и в 16-те страни, въвели еврото, след като преди това се появи в САЩ и Япония.
Дефлацията може да се запази и през следващите няколко месеца, но това не е повод за безпокойство на този етап, като сеима предвид необичайното поскъпване на петрола и хранителните продукти в средата на 2008 г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *