Лихвата с нов рекорд

Напълно нормално е оттук нататък лихвите в България да се движат в синхрон с международните лихвени проценти, заяви Асен Ягодин, изпълнителен директор на Българска пощенска банка. Според него доколкото прогнозите са, че ЕИБ и Федералният резерв на САЩ ще продължат да вдигат лихвите, този процес ще се отрази механично и в България заради валутния борд. Всяка банка обаче сама ще прецени поведението си в зависимост от своята кредитна политика и стратегия.БНБ отново вдигна лихвата. Основният лихвен процент (ОЛП) за ноември е 3,19 на годишна база. Това е най-високата стойност от края на 2004 г. досега. През септември и октомври основната лихва бе съответно 2,94% и 2,98%.

Повишаването на ОЛП би трябвало да доведе до ръст на лихвите и по кредити и депозити, коментират банкери. В повечето трезори базисната лихва е в основата на т. нар. вътрешнобанкова лихва и автоматично нараства с процентното увеличение на ОЛП. Поради ожесточената конкуренция обаче банките много внимателно ще предприемат каквото и да било оскъпяване на заемите. Борбата между трезорите е за пазарен дял при кредитите, а не висока печалба от тях, твърдят познавачи на пазара.

Поради фиксирания курс на лева към еврото ОЛП за България е пряко зависим от базовата лихва на Еврозоната, определяна от Европейската централна банка. На своето заседание от 5 октомври т. г. общоевропейската финансова институция взе решение за повишение на лихвите с 25 процента до 3,25%. Очаква се до края на годината процесът да продължи и базисната евролихва да стане 3,5 на сто, предричат международни финансови анализатори.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *