Лихвените проценти в Австралия и Япония остават без промяна

Централните банки на Австралия и Япония оставиха без промяна основните си лихвени проценти след днешните си заседания, след като изгледите пред световната икономика се влошиха заради слабите данни от САЩ през последните седмици.
Икономиката на Австралия отбеляза най-силните си темпове на растеж за последните три години през второто тримесечие, подпомогната от търсенето на местни суровини и стоки на китайските пазари. Но в същото време японската икономика нарасна с анемичните 0,4% на приравнена към годишна база основа.
Основният лихвен процент в Австралия остава на ниво от 4,5% за четвърти пореден месец, отговаряйки на очакванията на пазарни анализатори. Австралийският долар поевтинява с 0,5% срещу щатския днес, като към 8:55 ч. българско време двойката AUD/USD се котира на ниво от 0,9131.
Японската централна банка също остави без промяна основната лихва в страната на рекордно ниското й ниво от 0,1%, след като през миналата седмица нейното ръководство предостави допълнителни 10 трлн. йени (119 млрд. долара) като спешни краткосрочни заеми на търговските банки в страната.
Японското правителство на свой ред обеща да предостави 920 млрд. йени за стимулиране на местното търсене. Йената се повишава леко с 0,1% след новината до 84,09 йени за долар, след като в края на август стигна най-силните си нива срещу долара за последните 15 години и срещу еврото за последните девет години.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *