Лихвите по влоговете в банките се сринаха до 2%

Лихвите по спестяванията в банките паднаха до рекордно ниски равнища. През октомври средният доход по влогове на граждани е бил около 2.5%, показват данните на БНБ, публикувани вчера. Още по-ниски са процентите за фирмените депозити – около 1.1% за суми в евро и 1.5% за суми в левове. Причината е, че бизнесът и домакинствата продължават да складират все повече пари в банките, а в същото време кандидатите за заеми са много малко. Тази година има ръст на депозитите от 5 млрд. лева.

Но все по-неатрактивните лихви може да очертаят нова тенденция – на отлив на спестяванията от банките в търсене на по-доходоносни възможности, например покупка на имот или инвестиране в бизнес начинание. Това прогнозират все повече анализатори. В същото време в бюджет 2015 е заложено увеличаване на ставката на данъка върху лихвите по всички влогове от 8% на 10%, което също ще окаже влияние на поведението на спестителите.

„Лихвите се сриват навсякъде заради заливането на банките с финансов ресурс, който се замразява, без да се използва за кредитиране“, коментира финансовият анализатор Десислава Николова от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред БНР. „Ръстът в спестяванията и замръзналото кредитиране се превръщат в бреме за самите институции. На практика увеличаването на привлечените средства ги принуждава да свалят лихвите, за да снижат разходите си.

Кризата с КТБ също се оказва фактор. След броени дни Фондът за гарантиране на влоговете ще започне да изплаща блокираните половин година средства на фирми и граждани – около 3.7 млрд. лева, и голяма част от тях ще се превърнат в нови депозити в банките. Това допълнително ще натисне лихвите надолу.

Понижението на лихвите по депозити всъщност върви от 2011 г., но напоследък е с нарастваща скорост. КТБ бе последната банка, която до пролетта привличаше спестявания с високи лихви. Но малко преди да започне атаката срещу нея, тя също започна да сваля доходността. „Първо КТБ имаше доста по-високи от пазарните лихви по депозитите, после приземяването им от страна на квесторите е повлияло на октомврийската статистика“, обясни пред „Сега“ Десислава Николова. Тя припомни, че падането на лихвите е европейски тренд и това се отразява и у нас.

Въпреки драматичните събития на банковия фронт през лятото, вложенията, които фирми и граждани поверяват на банките, продължават да растат. Но вече се оформя все по-отчетливо друга тенденция – спестяванията се насочват към по-доходоносни инвестиции – например в жилища, бизнес начинания, фондове, застраховки и др. Имотният пазар в момента е достигнал дъното си и цените са много изгодни за купувачите, единодушни са брокерите и анализаторите в този бранш.

Вниманието на хората със свободни пари вече се насочва към имотите, отчетоха вчера от Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) в анализ на състоянието на жилищния пазар. „Сега доходността от наемите е 6 – 6.5% и дори с приспадането на разходи по поддръжката и други „тежести“ тя ще е между 4.5 и 5%“, коментира Ирена Перфанова от сдружението. Предстоящото изплащане на гарантираните депозити в КТБ вече е предизвикало засилено търсене на апартаменти и в средния клас – и с цел инвестиция, и за живеене.

Според наблюдателите на пазара доходността от вложение в имот е два пъти по-изгодна от тази в банков депозит. В София вече отчитат ръст на сделките. За столицата е особено валидно правилото, че интересът се движи от доходността. Има засилен интерес и към парцели в района около София.

СКАЧЕНИ СЪДОВЕ

Банките свалят и лихвите по заемите, но този процес върви с по-слаба скорост. През октомври 2014 г. средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава за година с 0.64 процентни пункта (пр.п.) до 6.42%, а по тези, договорени в евро – с 0.82 пр.п. до 5.91%. Лихвата по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, спада с 0.33 пр.п. до 7.32%, а по тези, договорени в евро – с 1.62 пр.п. до 7.09%. За месец (от края на септември до края на октомври) средните лихви по фирмените заеми също намаляват, като изключим лихвите по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, които се увеличават с 1.21 пр.п.

Лихвите по кредитите за домакинствата също са надолу. Лихвените нива на потребителските заеми в левове спадат в сравнение с година по-рано с 0.61 пр.п. до 11.11%, а по тези в евро – с 0.39 пр.п. до 9.08%. При жилищните кредити в левове лихвата намалява с 0.21 пр.п. до 6.48%, а по жилищните кредити в евро – с 0.10 пр.п. до 6.99%. Само за месец лихвите по левовите кредити за потребление са спаднали с 0.30 пр.п., а по тези в евро – с 0.15 пр.п. При жилищните левови кредити лихвата пък е намалява с 0.10 пр.п., докато по жилищните кредити в евро нараства с 0.10 пр.п. Според експертите като цяло у нас има баланс между лихвите по кредитите и депозитите и когато цената на ресурса пада, кредитите също поевтиняват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *