Лихвите по влоговете пак започнаха да падат, по кредитите – не

„На настоящия етап по-скоро виждаме предимно поевтиняване на депозитите, а ефектите върху кредитите са на много по-късен етап. Може би банките в момента правят опит да си осигурят достатъчно евтин ресурс, за да могат, макар и в бъдеще, да предложат по-изгодни заеми“, коментират от „Моите пари“. Според анализаторите на фона на високата безработица и плахото възстановяване на икономиката перспективите за бързо падане на лихвите по кредитите изглеждат нищожни.
Повечето трезори смъкнаха лихвите по влоговете още на 1 февруари. Българо-американска кредитна банка (БАКБ) например понижи лихвата по 3-месечния си депозит в левове с 0.50% – от 7.00% на 6.50%, а този в евро падна от 6.15% на 6.00%. Стандартният 1-месечен депозит на ОББ в левове започна да се предлага с 1.00% по-ниска годишна лихва, а за останалите срокове корекцията беше с около 0.30%. Търговска банка Д свали с 1% процентите по стандартните си срочни депозити в левове. Два от спестовните продукти на Токуда банк – „Токуда Аванс+“ и „Токуда Инвест+“ в левове и евро също бяха коригирани с 1% надолу. ПроКредит банк пък спря част от промоциите си, вследствие на което се върнаха по-ниски лихви. Инвестбанк коригира всичките си оферти за срочни депозити, като понижението при „Екстра плюс ваканция“ например беше с 0.25% за срок от 3 или 6 месеца. С 0.25% бе спадът в левове по много от промоционалните влогове на Първа инвестиционна банка. Общинската банка също свали лихвите по три депозита – „Сюрприз“, „Успех“ и „Възход“. Алфа банк пък коригира надолу с 0.25% лихвите по стандартните влогове за 3, 6 и 12 месеца. В последния ден на месеца Пощенска банка също не изостана от тенденцията и понижи процентите по „Активни пари“ за 6 и 12 месеца, като по информация на „Моите пари“ спадът е с около 0.50%. Единствено СИБанк вдигна лихвите по „Депозит 1+2+3“.
Промените при кредитите не бяха еднопосочни. УниКредит Булбанк например свали с 0.30% лихвите по жилищни заеми при превод на заплатата в банката. Емпорики банк обаче повиши с 0.50% надбавката към плаващата част от лихвата при стандартни условия. МКБ Юнионбанк пък намали процентите в левове с 1.4% и в евро с 0.9% по кредита „Улеснение“. Само две банки – Банка ДСК и Алфа банк, подобриха офертите си за потребителски заеми през февруари.
 

 
Цветелина Йорданова, в-к „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *