Лихвите по депозитите падат, при кредитите стоят

И през изминалия месец октомври банките продължиха да понижават лихвите по депозитите. Общо 9 влошиха условията по срочните влогове за физически лица. Нещо повече – две от трите банки, които вдигаха лихвите през изминалите няколко месеца ги понижиха, сочи месечният анализ на финансовия портал MoitePari.bg.

Активността на банките по отношение на жилищните кредити през октомври може да се определи като средна. Четири банки представиха новости по своите продукти. По отношение на потребителските заеми кредитните институции останаха пасивни. Единствено две банки удължиха вече съществуващи промоции по тези продукти.

Анализът на MoitePari.bg за октомври сочи, че 9 банки са променили условията по своите депозитни продукти.

В първият ден от месеца Ти Би Ай банк удължи промоцията по депозит „Привилегия“ в лева и евро, при която банката предоставя 1% надбавка над стандартната лихва. Трезорът обаче понижи стандартните лихвените проценти с около 0,25 процентни пункта.

Alpha bank е с нови лихви по срочни депозити от първия ден на октомври. Стандартните срочни депозити продължиха да се предлагат с около 0,40-0,50 пр.п. по-ниски лихви. Малко по-голямо беше понижението на лихвите по авансовите депозити – с 0,70-0,80 пр.п. При Прогресивния депозит пък средното понижение на лихвата по периоди беше в границата между 0,50 и 0,60 пр.п.

Пощенска банка е с нови лихви по срочни депозити от 07.10.2014. Трезорът понижи лихвите по всички срочни депозити в лева, евро и щатски долари с около 0,60-0,80 пр. п.

ОББ промени лихвите по срочни депозити за физически лица от 20.10.2014 Трезорът понижи лихвите по стандартните срочни депозити, Форекс, Сега, Бонус, 18+2 и дългосрочните депозити. Пониженията на лихвените проценти могат да се определят като значителни, тъй като част от тях надхвърлиха 1,00 пр.п.

ПроКредит Банк намали лихвите по част от срочните депозити. Тези промени бяха в сила от 13.10, като с тях трезорът понижи лихвите с 0,25-0,50 пр.п. по стандартния срочен депозит и ПроВлог. Корекциите засегнаха единствено депозитите в евро.

Societe Generale Експресбанк е с нови лихви по срочни депозити за физически лица от 17.10. Трезорът понижи с 0,10-0,30 пр.п. лихвите по всички срочни депозити и преустанови промоцията по 12-месечния депозит „Гарант“ в лева и евро.

Банка Пиреос понижи лихвите по всички срочни депозити за физически лица. Лихвите спаднаха различно при различните оферти, но обобщено спадът беше в диапазона между 0,25 и 0,75 пр.п. Корекциите не засегнаха 18 и 24-месечните депозити на банката, както и Детския депозит.

Банка ДСК е с нови по-ниски лихви по срочни депозити за физически лица от 20.10. Трезорът понижи с около 0,20-0,50 пр.п. лихвените проценти по всички срочни депозити.

ЦКБ е с нови лихви по срочни депозити за физически лица в последния ден от месец октомври. Банката понижи лихвите по „Депозит +“. Левовият депозит продължи да се предлага средно с около 0,30 пр.п. по-ниски лихви. Далеч по-ниско беше средното понижение при евровия депозит, чиито лихви средно по периоди са с 0,09 пр.п. по-ниски. Лихвите по стандартните срочни депозити във всички предлагани валути се понижиха с около 0,20-0,30 пр.п.

Наблюденията на MoitePari.bg за октомври показват, че банките останаха пасивни и през изминалия месец по отношение на промяна в условията по кредити за текущо потребление. На практика промени липсваха, като две банки удължиха вече съществуващи промоции по тези продукти.

Банка ДСК удължи текущата си промоция по заеми за текущо потребление. Промоцията по тези заеми беше удължена до 30.01.2015 г.

Fibank удължи срока на промоцията по „Лесен кредит“. За първите 3 години от срока на кредита лихвата е 6,5%, а след този период лихвеният процент е съобразно съществуващите програми за потребителски кредити. Промоцията по „Лесен кредит“ е валидна до края на годината.

Според MoitePari.bg само 4 банки направиха корекции през октомври при жилищните и ипотечни кредити. Още в самото начало на месеца УниКредит Булбанк коригира лихвените условия по своите продукти. Посоката беше надолу с 0.35 пр. п. Промените засегнаха само левовите кредити.

Нов продукт с фиксирана лихва за първите 5 г. беше предложен от Райфайзенбанк. Продуктът се предлага само в евро. Лихвата за фиксирания период е в размер на 6.35%, 6М Euribor+ надбавка след това. Таксата за разглеждане на документи е 40 евро, а кредитът се отпуска за максимален срок и сума съответно 30 г. и 200 000 евро.

Понижение на лихви беше предложено и от Пощенска банка. Продуктът с подобрена лихва е „Спестовен жилищен кредит”, а подобрението е с 0.11 пр.п. Освен тази промяна, за всички кредити банката въведе такса за разглеждане на документи в размер на 75 лв. (дължи се в случай на усвояване на кредита, промоция до 30.12.2014 г.). Актуалните стойности за откриване на сметка са както следва: 0.50 лв. при ползване на пакет „Улеснение” или превод на работна заплата; 2 лв. във всички останали случаи. Размерът на месечната такса за поддръжка на сметки е както следва: 3.90 лв. при ползване на пакет „Улеснение”; 3 лв. при превод на работна заплата и 1.50 лв. в останалите случаи.

Следващата банка с подобрени условия беше Банка ДСК. Тя намали лихвите по своите продукти с 0.50 пр.п. Условията са в сила до 30.12.2014 г.

През изминалия месец, малко преди да изтекат актуалните промоции на две банки, те бяха удължени. Така условията по жилищни кредити на ЦКБ в настоящият им вид ще бъдат в сила до 31.01.2015 г., а на Алфа банка до 16.01.2015 г. При ЦКБ удължаването на промоцията беше съпроводено и с повишаване на лихвата при рефинансиране на кредит от друга банка, при ограничена отговорност на кредитополучателя. Досегашният размер от 6% беше завишен до 6.30%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *