Лихвите по кредитите и депозитите ще падат още

Лихвите по кредитите и депозитите през следващите месеци ще падат, тъй като банките са свръхликвидни. Това заяви банкерът Петър Андронов по време на конференцията „Банкова стабилност“. Форумът се организирана за пръв път тази година от асоциацията „Банка на годината“, вместо досегашните традиционни банкови награди.

През последните четири години лихвените проценти по влоговете са паднали с около 2,5 процента, а по заемите – близо 2,4 процента, посочи Андронов. По думите му, този процес ще продължи, тъй като не може лихвите у нас да са различни от нормалните лихви в Централна Европа.

Според Андронов, падането на лихвените проценти ще стане плавно и естествено, тъй като българската икономика е отворена към европейската, а 75 процента от банките, които оперират у нас, са чуждестранни. Така в страната ни влиза сравнително евтин финансов ресурс от Еврозоната.
Очаква се след 4 декември в банковия сектор да влязат поне част от 3,7 млрд. лв. Средствата са от влогове, които досега бяха блокирани в Корпоративна търговска банка. През външния дълг, който държавата смята да поеме, ще бъде добавена нова ликвидност – това са все фактори, които ще тласкат депозитните и кредитните лихвени проценти към понижение, смята Петър Андронов.
Междувременно стана ясно, че налогът върху доходите от лихви по влогове ще остане 8%, но при разширена данъчна основа, за да се намалят възможностите за избягването му. Решението е на депутатите от Комисията по бюджет и финанси в Парламента. Според проектозакона, налогът трябваше да се увеличи от 8 на 10 процента, но в крайна сметка надделя предложението на Реформаторския блок размерът на данъка да се запази.

„Ние сме против всички данъчни увеличения. Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции“, коментира Мартин Димитров от РБ. Според Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите, очакванията не са били да се запази размерът на данъка, но „за нас емного важно, че се прие разширяването на данъчната основа”.

Петкова посочи, че разликата в приходите за бюджета между облагането на доходите от лихви с 8 процента и с 10 процента е 17,5 млн. лв., като тази сума ще се отрази в проектобюджета за следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *