Лихвите по кредитите остават високи поне до края на годината

До края на годината няма да има намаляване на лихвите по кредитите. Тази прогноза направи Бисер Манолов, председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, на семинар в Боровец. По думите му банковата система у нас е стабилна, а кредитните институции се държат напълно адекватно.
В момента във Фонда за гарантиране на влоговете има 855 млн. лева, а общият размер на депозитите в банките е над 12.8 млрд. лева, повечето от които на физически лица. Според ръководителя на фонда Бисер Манолов в момента банките имат изключително адекватно поведение на база икономическа реалност. Тяхното поведение е по-циклично, което означава, че кредитната рестрикция, която те са наложили, е обяснима. По думите му, в момента банките имат желание да кредитират, но компаниите, които кандидатстват за финансиране, не могат да покажат положителни парични потоци, което прави проекта неактивен и банките, съвсем резонно, налагат и по-тежки условия.
Фондът гарантира депозити до 100 000 лева. Манолов напомни, че според директива на Европейската комисия от 2010 година всички страни членки трябва да гарантират вложения в банките до 100 000 евро. Единствено депозитите, на които лихвата е договорена в размер, различен от обявените тарифи на банките, остават извън тази защита.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *