Лихвите се качват, еврото пада

Георги Йорданов, риск анализатор „Насърчителна банка“ АД

През изминалата седмица търговията евро/долар беше отново с разнопосочни и относително резки движения. Очакванията за повишаване на европейските лихви подкрепиха единната валута в началото на седмицата и тя покачи спрямо долара от 1.3440 до 1.3542 долара за евро. На пресконференцията след заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) инвеститорите не получиха достатъчно яснота за бъдещата лихвена политика на централната банка. Вследствие на това еврото рязко понижи, достигайки в началото на петъчната американска сесия 1.3320 долара за евро – най-ниското ниво от два месеца насам.

Фабричните поръчки в САЩ и деловата активност в сферата на услугите имаха слабо влияние на пазара. Акцентът беше поставен върху търговския баланс през април. Данните отчетоха свиване на дефицита до 58.5 млрд. долара от 62.4 млрд. месец по-рано, надминавайки и най-смелите очаквания.

ЕЦБ повиши лихвите в Еврозоната до най-високите нива от 2000 година – 4.00%. След заседанието президентът на банката Жан-Клод Трише заяви, че рисковете за ценовата стабилност остават, но пропусна фразата „силна бдителност“, с която доскоро предизвестяваше лихвени повишения. Т.е. очакванията на пазара за още едно покачване на лихвите до края на годината остават, но вероятно това няма да е през септември, а най-рано през октомври или ноември.

Серията от добри данни за икономиката на САЩ през последните седмици постепенно намали очакванията за понижаване на лихвите от страна на федералния резерв. Заговори се дори за ново затягане на паричната политика в края на годината. Така доларът остава във възходяща тенденция с прицел 1.3320/00 и при пробив – 1.3250/70 долара за евро.

Курс долар/лев за 4 – 8 юни

понеделник, 4 юни – 1.45070

вторник, 5 юни – 1.44534

сряда, 6 юни – 1.44737

четвъртък, 7 юни – 1.45199

петък, 8 юни – 1.46515

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *