Личните лекари вече не издават здравни книжки на пациентите си

Личните лекари вече не издават здравни книжки на пациентите си. Хората могат да ги получат от офисите на районните здравни каси в страната.

Промяната е залегнала в Националния рамков договор за тази година и е в сила от първи април. Тя засяга само пациенти, които още не разполагат със здравноосигурителни книжки, съобщава БНТ.

От началото на април до момента 220 души са посетили столичната здравна каса, за да получат първите си здравни книжки.

Ваня Станчева – директор на пресцентъра на Столичната здравноосигурителна каса каза пред месията: „Това са приоритетно здравноосигурителни книжки на новородени деца. Или на граждани, които по една или друга причина не са получили от своя личен лекар здравноосигурителна книжка“.

Издаването на първата здравноосигурителната книжка е безплатно отнема около пет минути. От столичната здравна каса твърдят, че новите правила не са провокирали недоволство сред гражданите.

Емил Вълков: „За мен лично по-добре е тук при тази организация, че за няколко минути си получавам личните документи“.

Личните лекари отдавна настояват за промяната, защото за тях процедурата по издаване на здравноосигурителни книжки била доста сложна.

д-р Николай Бръзналов – общопрактикуващ лекар пък смята: „Ние по принцип сме за всякакъв тип отпадане на административна тежест от нашата работа. Нашата работа е профилактично-лечебна, профилактична, Не е административна“.

Единственото задължение на личните лекари сега, е да нанесат данните си в здравноосигурителната книжка. Тя се представя и на стоматолозите, за да отбележат безплатните дейности, които са извършили през годината, допълват от столичната здравна каса.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *