Личните лекари спират работа в знак на протест с вълнообразна стачка

Общопрактикуващите лекари от цялата страна започват ефективен протест като спират работа, независимо от това дали утре ще получат дължимите им суми от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Първи утре спират работа личните лекари от Кюстендил, Дупница и областта, както и в Разград.Във вторник към протестът ще се включат личните лекари от София, Шумен и други области на страната. Постепенно протестът ще обхване цялата страна. Това каза за „Фокус” д-р Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Утре предстои нова среща между министър-председателя Борисов и председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов. Според д-р Киров очакванията са на тази среща да се реши да бъдат преведени ако не всички, то поне част от парите, които се дължат, за да се потуши напрежението сред лекарите.

„Това не е решение на въпроса”, категоричен е председателят на организацията на общопрактикуващите лекари. Според тях предстои нов хаос в прегледите и лишаване на пациентите от много важни изследвания, ако се одобрят промените в Наредбата за профилактичните прегледи, предложени от страна на НЗОК към здравното министерство. С тези промени личните лекари вече няма да могат да изчисляват и формира сърдечно-съдовият риск на пациентите, което е било въведено през 2009 г.

Личните лекари не са съгласни и с промяна, която принуждава управителите на фирми да се осигуряват върху 840 лв. „Никой не се замисли, че всички лекари, както и общопрактикуващите, са управители на фирми, защото нас така ни принудиха да се регистрираме преди десет години. Много от личните лекари нямат такъв чист доход, на който да се осигуряват”, каза д-р Киров. „Защо премиерът не се срещне с нас? Когато лекарите в страната, която управляваш и то една определена група, която от месеци насам повдига най-различни въпроси, премине към протестни действия, кой трябва да поска среща – ние които се явяваме народ и избиратели или този, който е избран?”, попита д-р Киров и допълни, че реформата в здравеопазването не е истинска реформа, а спестяване на пари за сметка на здравето на хората.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *