Личният фалит скоро ще спасява от дългове! Но и ще слага вериги!

Мина доста време откакто беше поета инициативата по изработването на закон за свръхзадълженост на физическите лица или познат още като закон за частния фалит.

Първият вариант така и не бе предложен за гласуване и си остана само с коментарите за него.

В Министерството на правосъдието готвят проект на Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица, който ще бъде внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Личният фалит на гражданите ще ги спасява от докарването им до просешка тояга, но за сметка на това техните възможности ще бъдат значително ограничени за период от десет години.

Затъналият в дългове трябва да обяви в Агенцията по вписванията, че е свръхзадлъжнял и няма възможност да погаси борчовете си.

Той е длъжен да декларира доходи и имущество, като ги предостави на разпореждане на кредитора.

След като се изчисли съотношението между активите и пасивите на длъжника той ще получи защита и задълженията му ще се отписват, но само при условие, че с кредитите му не може да се погасят заемите след разпродаването на цялото му имущество, като към тях се прибавят доходите, които ще получава през следващите три години.

Предвидена е и специална процедура за освобождаване от невъзвръщаеми дългове, но закрилата е с големи ограничения.

За период от десет години длъжникът трябва да съхранява декларираното имущество и да информира с декларации за всички новопридобити активи.

Той трябва да внася в особена сметка всеки доход извън жизненонеобходимите му средства и вещи, които са защитени по закон.

Десетгодишният период предвижда ограничаване на правата, като длъжникът не може да бъде учредител на търговски дружества, управител, член на управителни бордове на кооперации или организации с нестопанска цел.

Ограниченията автоматично отпадат, ако длъжникът плати борчовете си през този период.

Агенцията по вписванията води особен регистър на длъжниците по този закон. Той ще бъде публичен и достъпен за всички.

Предвижда се делата за свръхзадлъжнялост да се разглеждат в районните съдилища.

Според Янчо Трончев, адвокат по банково право, в текстовете на проектозакона има много неясноти, отношенията са много общо регулирани, не се влиза в детайли.

Не ми е ясно как практически ще се прилага този закон.

Ще дам само един пример – предлага се молбите за обявяването на свърхзадлъжнялост на длъжника да ги гледат районните съдилища.

Нямате представа колко са натоварени тези съдилища, особено в големите градове.

Затова Трончев препоръчва да се направи някакъв специален отдел или отделение, което да се занимава само с подобни казуси.

Още със самия факт, че се пращат по подсъдност на най-натоварените съдилища, означава да се блокира работата в самото начало, прогнозира юристът.

Предвижда се още да се сложи пазач на имуществото, което е запорирано, но никъде не се уточнява какъв е той, кой ще му плаща, посочи пропуски и неясноти в проектозакона Янчо Трончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *