Лондонската стокова борса се стреми към осъвременяване, за да изпревари конкурентите

През 100-те дни, откакто Ксавие Роле пое поста главен изпълнителен директор на Лондонската фондова борса (LSE), бившият банкер от Lehman не разполагаше с много време за размисъл.
Той намали персонала на борсата с 10%, въведе нова структура на таксите, обяви намерението си да замени системата й на търговия и опитваше да предразположи врага, за да върне уважението, което LSE загуби сред много от големите си клиенти.
Въпреки това Роле, отпочинал след лятната си отпуска, прекарана в родната Франция, не изглежда да счита това за нещо повече от най-обикновено “подостряне на молива”. “Сега искаме да стъпим на крака и да започнем да вършим работа. Все още се надяваме да докажем, че сме най-добрите, на онези, които ни подценяваха”, каза той за скептиците.
Предизвикателствата за борсата са ясни. Делът й на търговия във FTSE 100 акции кръжи над 60%, подкопан от конкурентни платформи като Chi-X Europe, BATS Europe и Turquoise – подкрепяна от девет от най-големите банкови клиенти на LSE и понастоящем търсеща купувач. Тя разнообрази бизнеса си отвъд кеш акциите до деривати и клиринг чрез придобиването на Borsa Italiana. Но остава на “далечното трето място”, признава Роле, по отношение на дериватите след германските Eurex и NYSE Liffe.
Въпреки всичко той настоява, че дори и печалбата от предлагане на търговия в дялове да е затегната от все по-ниските такси, има възможност за LSE да разшири този бизнес.
Това е така, защото, макар и цената на търговията да е намаляла в цяла Европа в резултат на реформите след директивата Mifid през 2007 г., тази цена е значително по-висока, отколкото в САЩ, най-малкото заради следтърговските разходи.
“Вярваме, че има значителен потенциал в Европа дори в бизнеси, които се описват като комодитизирани – като кеш акциите – да се разраснат значително тези обеми. Дори ако [търговските] обеми през следващите две до три години се умножат два, три, четири пъти и запазим пазарния си дял от 60%, това пак ще е много добър бизнес за нас, при условие че технологиите ни могат да се скалират, а разходите ни се запазят ниски.”
Първо, LSE трябва не само да предложи по-бърза търговия, за да е като конкурентите си или дори да ги победи, но и да позволи на системите си да работят с далеч по-голям брой търговци, тъй като нарастването, с което цените се движат, като че ли е на път да става по-малко и мащабът на сделките намалява.
LSE ще реши в рамките на месеца дали да замени TradElect – настоящата си система. Роле е разгледал 18 възможни решения, но ги е стеснил до четири избрани. Вътрешни източници от индустрията заявиха, че това включва Millennium IT – специалисти по търговия от Шри Ланка, които имат клиенти и от Уолстрийт.
Според Роле: “Проучихме всякакви варианти – от сътрудничество с друга борса, през лицензиране на дадена технология от други борси до придобивания. Трябва да се осъвременим, защото технологичните ни спецификации вече не са конкурентоспособни и това оказва влияние върху способността ни да поддържаме ръст на обслужваните сделки.”
Той призна, че времето не е на негова страна и борсата е уязвима. Но каза, че планът му е да издигне LSE до степен, в която вече няма да е мишена, а ще може самата тя да ловува за плячката си. LSE има на разположение £370 млн. в кредитни линии.
Роле заяви: “Убеден съм, че укрепването ще се върне. Трябва да убедим пазара през следващите 6 до 12 месеца, че може да се разчита на нас не само в британски и италиански кеш акции, и ако успеем да го направим и повишим оценката си, тогава ще е възможно да сме в позиция, в която да правим сделки, които да не включват задължително LSE като загребана с лъжицата в нечие обедно меню.”

Джереми Грант, FT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *