Лондон е домакин на срещата на финансистите от Г-7

Великобритания е домакин на срещата на главните финансисти от Г-7, на която ще се обсъдят въпроси, свързани с банковата реформа и особено мерките за защита на гражданите от бъдещи банкови фалити, предадоха световните агенции.
На срещата присъстват и представители на Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и Борда за финансова стабилност.
Форумът ще бъде под егидата на държавния секретар, отговарящ за финансовия сектор лорд Пол Майнърс.
Целта на тази среща е да се направи обобщение на постигнатото. През април МВФ ще обяви доклада си за начините банките да бъдат накарани да платят за спасяването си, например с въвеждането на такса.
Британският премиер Гордън Браун защити в началото на ноември миналата година на среща на финансовите министри на Г-20 въвеждането на такса върху сделките или застрахователна премия като част от предлаганите механизми, чиято цел е банките да бъдат накарани да платят за спасяването си при евентуална бъдеща криза.

Натискът за данък върху застрахователните операции набира скорост откакто американският президентът Барак Обама обяви плана си миналата седмица да обложи с данък американските банки, за да възстанови парите, предоставени за спасяването на банките.
Обама предлага данък от 0.15% върху задълженията на големите финансови институции. Това ще се отнася само за компании с активи за повече от $50 млрд., като е изчислено, че те са около 50 на брой.
Срещата в Лондон идва малко преди събирането на финансовите министри от Г-7 в Канада на 5 и 6 февруари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *