Лондон обмисля ДДС за биткойн

Обединеното кралство разглежда въпроса с данъчното третиране на биткойн, виртуалната валута за която правителството в Лондон се опасява, че може да се използва за укриване на данъци и пране на пари, пише Файненшъл таймс.

Приходната и митническа агенция на Нейно величество съобщи, че обмисля алтернатива на настоящия 20-процентов ДДС върху търговията с виртуалните монети, които разглежда „по-скоро като ваучери, отколкото като валута“.

Търгуващите с валутата в кралството се оплакват, че евентуален ДДС ще направи бизнесите им неконкурентни глобално и ще ги принуди да се преместят в по-благоприятни юрисдикции.

Анализите на данъчните власти на Острова, по отношение на това какво да правят с валутата, идват в момент когато ред данъчни власти по света се опитват да си гарантират приходи от търговията с биткойн и да намалят рисковете от укриването на данъци и пране на пари. За последната година общата стойност на биткойните в обращение нарасна от 150 милиона на 10 милиарда долара, повишавайки нуждата регулаторите да изяснят статута на криптовалутата.

Щатските данъчни бяха критикувани този месец от водещ регулатор, който сочеше, че липсват „ясни отговори на елементарни въпроси“ по отношение на дигиталните валути, което окуражава укриването на данъци.

На Острова, данъчните сочат, че една от опциите е биткойн да бъде обявен за „частни пари“, както го направи Германия. Това ще ограничи ДДС върху транзакциите само до комисионната налагана от борсите.

Хю Халфорд Томпсън, основател на сайта за търговия QuickBitcoin, коментира, че обмисля да премести бизнеса си извън кралството, заради потенциалното данъчно третиране.

„Бихме правили загуба с всяка продажба“, обяснява той.

Данъчната администрация сочи, че се вслушва в аргументите на индустрията, но засега няма окончателно решение по данъчното третиране.

„Имахме конструктивни срещи с притежатели на валутата, но въпросът е сложен и продължаваме да изслушваме аргументи за алтернативно ДДС третиране, по настоящия закон за ДДС“.

Британските власти изключват признаването на биткойн като официална валута. Но има различни начини за класифицирането й. Правят се паралели с неофициалните местни валути, бартера, имотите и златото, за които има отделно данъчно третиране.

Зараждащата се икономика около виртуалната валута в страната до голяма степен бива спъвана заради регулаторната несигурност, но и заради трудността биткойн бизнесите да се сдобият с банкови сметки.

Ричард Аскит, директор по данъчните пробелми в консултантската TMF, коментира, че очаква дебатът да отиде към даването на биткойн на статут, подобен на този на златото, което е освободено от ДДС от 2000 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *