Лондон сваля част от бариерите за работа

Развитието на икономиката във Великобритания и интеграцията на българите, според законовите разпоредби, са основните предпоставки да отпаднат трудовите ограничения за тях след 2011 г. Това каза в интервю за “Фокус” Любомир Кючуков, посланик на България в Лондон.

„Междувременно трябва да се има предвид, че Лондон постепенно сваля част от бариерите. За отделни професионални категории вече те са значително по-ниски. Дава се възможност много повече български граждани под една или друга форма да бъдат приети на британския трудов пазар”, коментира посланикът.

По думите му, краят на 2011 г. е периодът, когато изтича вторият от трите възможни подпериода, които договорът за присъединяване на България и Румъния към ЕС дава на другите страни-членки като възможност за налагане на ограничения за отваряне на своя трудов пазар.
Те се разполагат по схемата 2 плюс 3 плюс 2 години или – максимум седем години.

„Усилията на българската страна естествено са Великобритания да преразгледа своето решение за затваряне на този пазар. Тя, заедно с Ирландия, са единствените две страни, които отвориха своя пазар за първите десет страни от петото разширение на ЕС, но след това преразгледаха тази своя позиция и наложиха ограничения за България и Румъния“, припомни Кючуков.

Още десетина страни на ЕС все още не са отворили пазара си. „Всичко ще зависи от развитието на икономическата ситуация във Великобритания. И, разбира се, до каква степен българските граждани, които вече пребивават там, успяват да се интегрират в рамките на законовите разпоредби”, каза българският посланик.

Той обясни, че след 2005 г., когато към ЕС се присъединиха десетте нови страни, имало много силна миграционна вълна, преди всичко на поляци, която предизвикала социално напрежение. Това беше един от поводите да се преразгледа решението и да се ограничи достъпът на български и румънски граждани на този пазар, припомни Кючуков.

„Българските граждани почти не се появяват в криминалната статистика на страната. Има нарушения на правилата, но по никакъв начин те не надхвърлят едни нормални, стандартни, традиционни рамки”, коментира посланикът. По думите му, проблем като този с ромите от България и Румъния, не съществува във Великобритания.

Хиляди чужди медицински сестри могат вече да започнат работа във Великобритания, без да преминават досегашните проверки, писа по-рано тази седмица в. „Дейли телеграф“.
Досега Съветът за медицинските сестри и акушерките на Великобритания изискваше кандидатките за работа да имат най-малко 450 отработени часа като медицински сестри или акушерки през последните 3 години. В противен случай трябваше да преминат курс за опресняване на знанията.

Сега медицинските сестри ще могат да показват само диплома, издадена в родината им и удостоверяваща, че са квалифицирани за тази работа.

Съветът прекратява и тестовете за кандидатите, след като беше предупреден, че ЕК може да съди Великобритания за нарушаване на европейското законодателство за свободата на движение на работниците от ЕС.
Този вид проверка обаче продължава да се прилага за британски кандидати за медицински сестри и за кандидатите от страни извън ЕС, цитира медията БТА.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *