Лошите кредити в Китай нараснаха с 39% през 2014 г.

Китайските банки са изправени пред скок на лошите кредити на фона на забавянето на икономическия растеж, предупреждава в нов доклад PricewaterhouseCoopers (PwC).

„Има различни сигнали, че кредитният риск се ускорява“, посочи ръководителят на звеното за китайските банки и капиталови пазари Джими Люнг в прессъобщение, цитирано от CNBC.

Качеството на активите продължава да се влошава, докато средният брой на просрочените кредити се увеличава непрекъснато, изтъкна той, отбелязвайки, че има нарастващ натиск просрочените кредити да бъдат преобразувани към категорията на необслужваните заеми.

Забавянето на растежа във втората по големина икономика в света провокира Китайската централна банка да стимулира кредитирането въпреки ясните сигнали, че качеството им се влошава.

Икономиката на Китай се разшири с най-бавния си темп от 24 години насам през 2014 г., неуспявайки да постигне предвидения от властите растеж за първи път от 1998 г. насам. Икономиката продължи да губи инерция и през първото тримесечие на тази година, отчитайки най-слабото си покачване от шест години.

Китайската централна банка предприе облекчаване на мерките за предотвратяване на по-нататъшно забавяне икономиката. По-рано тази седмица регулаторът намали съотношението на задължителните резерви за банките със 100 базисни пункта – вторият подобен ход в последните три месеца.

Тъй като икономиката се забавя, заемите, предоставени от 12-те най-големи кредитори в страната, растат, но качеството им изглежда се влошава.

Комбинираният баланс на заемите на банките нарасна с 11,49% на годишна база през 2014 г. до 52,31 млрд. юана (8,44 млрд. долара) според оценката на PwC.

Въпреки това лошите кредити се увеличиха с много по-висок процент от 38,23% до 641,5 млрд. юана, се казва в доклада. Просрочените задължения пък скочиха с цели 112,65% на годишна база.

„Банките трябва да се преборят за подобряване на качеството на активите“, каза Люнг. В същото време „либерализацията на лихвения процент, въвеждането на застраховане на депозити и ръстът на фондовия пазар ще се отразят на стабилността на банковите задължения“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *