Лошите кредити нараснаха до 24,81%

9,5 млрд. лв. са лошите и преструктурираните кредити към края на ноември, показват последните данни на БНБ. Това означава, че делът на тези заеми се е повишил до 24,81%. Само преди месец проблемните заеми бяха 22,56 на сто. Ръстът се дължи на отписването от статистиката на данните за КТБ след отнемането на лиценза й.

Свалянето от отчет на четвъртата по големина банка се отразява и на данните за отпуснатите кредити. В края на ноември заемите за бизнеса са 30,9 млрд. лв., което е спад от 11,5% спрямо същия месец на миналата година. Спрямо октомври те намаляват с 5,1 млрд. лв. При заемите за граждани влиянието е незначително.

Пак заради изваждането на КТБ от паричната статистика се понижава и размерът на депозитите. Фирмените са 14,9 млрд. лв. през ноември, което е спад с 3,8% спрямо същия месец на 2013 г. В сравнение с октомври т. г. спестяванията на фирмите намаляват с 1,3 млрд. лв. Към ноември депозитите на граждани са 35,5 млрд. лв., което е спад от 3,4% на годишна база. Спрямо предходния месец на 2014 г. намалението е с 3,7 млрд. лв.
Точни данни за тенденциите на банковия пазар ще има през януари, когато БНБ ще представи статистиката си за декември. Тогава ще бъде отразено изплащането на гарантираните депозити в КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *