Лукарски: Има вариант „Южен поток” да се осъществи като проект

„Южен поток“ не е спрял, защото нямаме официално уверение от руска страна за това, не е ясно колко щяхме да спечелим и колко ще загубим заяви в „Седмицата“ на Дарик министърът на икономиката Божидар Лукарски . Той поясни, че до вторник ще има правен, икономически и финансов анализ, какъвто поиска премиерът. Без този анализ не е ясно колко ще загубим и колко щяхме да спечелим от „Южен поток“. Според министър Лукарски действията на голяма общност като Европа, която иска нейните закони да бъдат изпълнявани на територията й не трябва да се определят като саботаж на проекта, каквото беше определението на унгарския премиер Виктор Орбан.

400-те милиона, за които говори Владимир Путин са ефимерно число. Президентът Путин изчислява все едно проектът е избил всичките си разходи, което не е така. Аз съм резервиран по отношение на това число, коментира още Лукарски.

На 1 декември в Анкара руският президент Владимир Путин каза, че само преките доходи за българския бюджет от транзита щели да възлизат на не по-малко от 400 млн. евро годишно.

България не е била много обвързвана с руската икономика досега и няма прекалено да се обвърже с щатската, важно е да отстоява своите интереси и европейските закони да се спазват, заяви още Божидар Лукарски в „Седмицата“ в отговор на въпрос дали трябва да търсим икономическа преоринетация на България от Русия към САЩ. Той обясни, че България подкрепя преговорите за Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ. Министърът на икономиката коментира и Планът Юнкер, според който спящите пари ще се насочват към инвестиции. Той заяви, че това е общоевропейски проблем хората да държат парите си в банките, а не да ги инвестират.

Всички още ИМА Вариант „Южен поток“ да се осъществи като проект, но това трябва да стане по европейските директиви и с ясен анализ, че е изгоден за България, добави още той.

ПО темата за „Южен поток“ в предаването „Седмицата“ се включи и депутатът от „БСП Лява България“ Явор Куюмджиев .

По думите му единственото, което можем да направим е да се постигне обща национална позиция в защита на „Южен поток“ или в защита на националните интереси, тъй като „Южен поток“ е изключително важен за България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *