Лукарски иска лесните пари на еврозоната

Нашето пребиваване в еврозоната ще даде ползотворен ефект, който всички очакваме и ще имаме достъп до тези лесни пари. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на форум „Испания-България“.

„България стои твърдо зад програмата за влизане в еврозоната, но за това трябва да извървим определен път и да си напишем добре домашното. Нашето пребиваване в еврозоната ще даде ползотворен ефект, който всички очакваме и ще имаме достъп до тези лесни пари“, каза Лукарски.

Според него, за да се привлекат повече испански инвестиции у нас трябва да се покаже политическа стабилност, каквато вече се усеща.

Без съдебната реформа и правна регулация не може да съществува стабилност за бизнеса. Това е нещо, по което работим, увери Лукарски.

Той заяви, че сега почти всички еврофондове са размразени. „Целта ни е усвояемостта да бъде максимална и много по-добре от предишните отчетни периоди. България получаваше доста пари, но по усвояване бяхме на много нисък процент“, посочи Лукарски. Той посочи, че в предишния отчетен период на ОП „Конкурентоспособност“ до 2013 г. се е получило така, че имало концентрация на проекти и еврофинансиране към едни и същи фирми.

„С мерките, които сме изградили тази година по ОП, един от критериите е, че тези фирми, които са получавали европейско субсидиране, ще имат по-ниско точкуване и на практика и теория някои от тези, които вече са били бенефициенти няма да могат да получат финансиране. Идеята е европейското финансиране да стигне до максимално широк брой бенефициенти“, добави икономическият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *