ЛУКОЙЛ: Готови сме да работим без печалба

ЛУКОЙЛ: Готови сме да работим без печалба

Гарантират минимални цени на горивата за 6 месеца

„ЛУКОЙЛ-България“ е готова да работи без печалба, за да поеме заедно с българските потребители финансовата тежест от повишението на цените на петрола на международните пазари. Това заяви генералният директор на компанията Валентин Златев. Вчера той отиде на крака при министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров във ведомството на ул. „Славянска“. Двамата разговаряха на четири очи близо 2 часа. След срещата стана ясно, че до 15 ноември ЛУКОЙЛ ще представи в министерството механизъм за гарантиране на минимални продажни цени на горивата за вътрешния пазар през следващите 6 месеца. Как ще става ценообразуването ще бъде обявено на 16 ноември. Тогава у нас пристига президентът на ЛУКОЙЛ Вагит Алекперов. Още няма окончателна програма за посещението му, но той със сигурност ще се срещне с Румен Овчаров.

Споразумението с компанията е плод на преговори, продължили близо месец. В началото на октомври министърът помоли компанията да намали цените на бензина или поне да не ги вдига повече за сметка на печалбата си. От януари до септември горивата в Европа са поскъпнали между 11 и 18%, а у нас цели 36%, посочи Овчаров. Справка от годишния отчет на бургаското дружество показва, че чистият му финансов резултат за миналата година е 17 млн. лева, което е няколко пъти повече от предходните години.

Веднага след това „ЛУКОЙЛ Бургас“ свали цените на горивата няколко пъти. По бензиностанциите те поевтиняха с около 30 ст. от най-високите стойности, достигнати през септември. Тогава А 98 се продаваше за 2,20 лева за литър. А 95 падна от 2,08 на 1,70 лева, а А 92 – от 1,92 на 1,60 лева.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *