„Лукойл“ рязко вдигна цените

Най-масовият бензин А 95 поскъпна на три пъти – общо с 8 стотинки. Първо в петък цената му се повиши от 2.47 лв. на 2.51 лв. за литър. В неделя вече се продаваше за 2.55 лв. Толкова за литър бензин българските шофьори не бяха плащали от 16 май насам.
Миналия четвъртък дизелът се е продавал средно за 2,49 лв., днес – за 2.58 лв. за литър.  Първото увеличение станало в петък в полунощ, следващото от полунощ в неделя,.
Докато петролът на световните борси поевтинява, у нас монополистът вдигна на два пъти цената на горивата в рамките на три дни в края на миналата седмица.
Газът пропан-бутан по бензиностанциите в неделя се продаваше за 1.16-1.17 лв., а в петък беше 1.13 лв.
Икономисти обяснили на репортер на Би Ти Ви, че увеличението на цените има логично обяснение – поскъпване на суровината за последния близо месец с около 11% и поевтиняване на еврото.
„Цената на суровия петрол скочи за последната седмица с 9% в долари. Допълнително еврото отслабна с 2,5-3 цента за този период, тоест още около 2% поскъпване“, каза икономистът Лъчезар Богданов.
Според анализаторите в момента е трудно да се прогнозира какво ще се случи с цената на нефта в краткосрочен план. В дългосрочен очакванията са за продължаващо поскъпване.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *