Лукойл се оттегля от някои държави в Източна Европа

Лукойл напълно се оттегля от търговията на дребно в някои части на Източна Европа. Компанията вече е продала около 230 от своите бензиностанции в Литва, Латвия и Полша на австрийската фирма AMIC Energy. Същото дружество е купило преди година и половина обектите на Лукойл в Украйна за 300 млн. долара.

Ръководителят на Лукойл Вагит Алекперов обясни през декември миналата година, че компанията е решила да продаде активите си в тези страни, заради антируските им настроения, пише Комерсант.

Цената на сделката не бе разкрита, AMIC само съобщава, че тя е финансирана отчасти от парични средства и чрез кредити. Приключването на сделката се очаква през второто тримесечие на годината, след като се получи разрешение от регулаторите.

Бензиностанциите в Литва и Латвия в следващите пет години ще продължават да работят под марката Лукойл, а в Полша през тази година те ще бъдат прехвърлени под собствената марка на AMIC. AMIC Energy е дружество регистрирано във Виена през 2013 г., негов директор е Гюнтер Майер, който до 2011 г. е работил в OMV.

В края на април 2014 г., в разгара на украинската криза, Лукойл продаде на AMIC цялостната си дейност на дребно в Украйна, която включва около 240 бензиностанции и шест резервоарни паркове за $ 300 млн. През декември миналата година, компанията продаде бензиностанциите си в Чехия, Унгария и Словакия (около 150 бензиностанции). Купувачите са унгарската MOL Plc и Norm Benzinkut Kft. След това, през лятото на миналата година, Лукойл продаде всички 37 бензиностанции в Естония на местна компания Olerex.

Ръководителят на Лукойл Вагит Алекперов обясни през декември миналата година, че компанията е принудена да се оттегли от бизнеса с търговия на дребно в тези страни, тъй като там има „сериозни антируски настроения.“ Сега Лукойл вече изпитва проблеми и в Румъния, където е собственик на рафинерия в Плоещ, защото местната прокуратура обвини компанията в укриване на данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *