Луксозните имоти минаха 2000 евро на квадрат

Цената на луксозните имоти у нас мина 2 000 евро на квадратен метър. Най-търсени са апартаментите в центъра на София. Квадратният метър в района на Докторски паметник стига 2200 евро, което е с около 200 евро повече спрямо миналата година.

Около 1800 евро е цената за кв. м в идеалния център на столицата, а около 1200 евро на кв. м в южните квартали и Витошка яка, показва анализ на консултантската компания за продажба на луксозни имоти Unique Estate, цитиран от Труд.

В същото време цените на къщите в най-търсения район на Витошката яка, в която влизат кварталите Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци, Симеоново, Панчарево, Бистрица и Железница, стигат около 1700 евро на кв. м, при около 1300 евро на кв. м преди година.

Богати българи са готови да платят над 1,2 милиона лева за луксозен апартамент у нас. Цените са се покачили с около 5% спрямо миналата година. Пазарът на лукс жилища отчита среден ръст от 21% на продажбите и 4% на наемите за периода януари – септември 2017 г., както и изключително активен летен сезон за запитвания и сделки. Причината според експертите са рекордно ниските лихви по кредитите, които предлагат банките.

Наблюдава се промяна и в тенденцията при покупката на вида луксозен имот. “Сега се купуват повече скъпи апартаменти, докато през 2013-2014 г. акцентът беше върху къщите. В момента клиентът с инвестиционна цел купува апартамент с две спални”, обясни Весела Илиева, управител на агенцията.

По думите й има ръст сред клиентите, които решават да придобият луксозен имот с инвестиционна цел. Към днешна дата 64% от клиентите купуват с цел да живеят там, а 36% – с инвестиционни намерения. “В годините на криза до 2015 г. клиентът, решил да купи с цел инвестиция не съществуваше и от тази гледна точка това е нов играч на пазара”, заяви Илиева.

Променя се и профилът на купувача на лукс имот. Това вече са новото поколение заможни българи, около 30-годишни, които работят в ИТ компании. Те търсят модерна архитектура, жилище с бърз достъп до града, смарт системи, големи спални, две бани, два дрешника. “Те искат да купят, но предлагането не отговаря на техните изисквания. Луксозните имоти са строени около 2000 г. и тогава изискванията са били различни. Къща, в която живеят хора над 65-годишна възраст, не отговаря на изискванията на 30-годишните. Много е трудно да се предложи такъв продукт”, обясни управителят на консултантската компания.

Другото, от което се интересуват клиентите са пентхаусите с разгъната застроена площ около 400 кв. м с 4 спални. Такива обаче се предлагат основно в небостъргачите. Затова брокерите очакват реализирането на всички небостъргачи, за да видят на какви цени ще се предлагат апартаментите в тях.

Българи търсят и имоти в чужбина, като най-предпочитани са къщи и апартаменти в Гърция. Причината – инвестиция, заради ниските цени, на които се предлагат имотите там. През последната година обаче клиентите са българи, които търсят място, където да почиват в южната ни съседка.

Освен към Гърция заможните българи търсят лукс имоти в Лондон и Виена, както и Париж, Рим, Барселона и Мадрид. Най-често това са нашенци, изпратили децата си да учат в чужбина, които искат да им осигурят жилище там, информира pik.bg.

75 милиона долара e цената на една от най-скъпите къщи в света, построена на брега на езеро.

Имотът се намира на крайбрежието на езерото Тахо в границите на Невада, САЩ. Къщата е с 21 декара разгърната площ, има 8 спални, 10 бани, 13 камини, изба за вино, два асансьора, които стигат до брега на езерото и гараж за четири коли. Имотът е завършен през 2016 г., докато разрешителните за къщата се бавели цели 10 години.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *